Barcelona reactiva la fórmula per minimitzar l’impacte de les obres

Ciutat

Una comissió inactiva des de fa gairebé deu anys provarà de millorar la coordinació

Obras Compte Urgell con callle Buenos Aires 

Elstreballsde prolongació de l’L8 mantenen tallat el carrerUrgellentre el carrerBuenos Airesi Francesc Macià

Xavi Jurio

Les 200 obres simultànies que es duen a terme a Barcelona, amb les consegüents afectacions sobre la mobilitat i l’alterada quotidianitat dels veïns, han portat l’Ajuntament a reactivar l’oblidada comissió d’obres i mobilitat. Es tracta d’un òrgan de coordinació política i tècnica que es va crear el 2000 i va tenir cert recorregut al llarg d’aquella dècada, però després va anar caient en l’oblit i es va deixar de reunir quan Ada Colau va arribar a l’alcaldia.

El govern de Jaume Collboni l’ha volgut reactivar deu anys després per incrementar el seguiment de les obres d’una manera més transversal, de manera que hi estiguin implicades totes les parts que tenen alguna cosa a veure amb les actuacions als carrers. Per això, aposten per tornar a reunir en una mateixa sala tots els màxims responsables polítics i tècnics amb implicació directa o col·lateral en la qüestió. Presidida per la tinenta d’alcaldia d’ Urbanisme, Laia Bonet, el pes el porta l’enginyer en cap de l’Ajuntament, Oriol Altisench, juntament amb els gerents de les àrees de Mobilitat i Urbanisme, entre d’altres de semblants. També hi són presents la Guàrdia Urbana i els Bombers, que no formaven part d’aquest organisme en l’ante­rior etapa. Al llarg llistat d’in­tegrants, tampoc no hi falten l’empresa pública Bimsa, que s’encarrega d’executar gran part de les obres, i Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), que sempre ha de modificar el traçat o alguna parada d’autobús.

L’òrgan prioritzarà a partir d’ara uns treballs per sobre d’altres en funció de l’afectació en la mobilitat

La intenció de l’Ajuntament és que en aquest espai s’avaluïn i es valorin les afectacions en la mobilitat i en l’espai públic i prenguin decisions conjuntes entre tots els agents municipals i els operadors externs implicats en els treballs. D’aquesta manera, es farà una priorització de les actuacions per no saturar més del compte algunes zones de la ciutat, especialment quan siguin projectes de grans infraestructures de transport. Fonts municipals expliquen que es tindran en compte “el grau d’afectació, la simultaneïtat i l’escala de ciutat”. L’Ajuntament no entra en més detalls i, com que la reunió va ser a porta tancada i sense atenció posterior als mitjans de comunicació, només queda especular que això es pugui entendre com un missatge que alenteix els treballs pendents de connexió del tramvia per la Diagonal.

La mateixa comissió també avaluarà les actuacions d’altres administracions que afectin la capital catalana, com també d’actors privats que tinguin repercussió en l’espai públic. En aquests casos, quan arribi el moment, se’ls convidarà a participar en les sessions pertinents perquè presentin les actuacions que volen dur a terme i se sotmetin a valoració.

La primera sessió, que va ser ahir, va servir per constituir l’ òrgan i exposar detalladament la situació actual de les obres, que La Vanguardia quantificava en 200 fa unes setmanes. Per exemple, des de grans projectes, com la prolongació de l’L8 de Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) de plaça Espanya a Gràcia, fins al tancament temporal del túnel de la Rovira per modernitzar-lo, passant per la reforma de la Via Laietana i la Rambla o el nou tram de l’avinguda Meridiana en via de reurbanització.

Tot el que es decideixi en aquesta renascuda comissió tindrà una relació directa amb la tasca del comitè d’obres i mobilitat, un òrgan municipal de caràcter molt més tècnic i en què també són representats tots els departaments municipals. Aquest sí que ha continuat funcionant els últims anys i ha estat on s’han avaluat les afectacions de les diverses obres d’urbanització i transport amb incidència en la ciutat. Al seu torn, ha estat el marc en què s’han anat prenent les decisions fins ara per fer possible la coexistència de diverses obres, com també la creació d’itineraris alternatius i altres modificacions al transport, tant al públic com al privat.

Etiquetas
Mostrar comentarios
Cargando siguiente contenido...
OSZAR »