“Falten més espais de cultura i lleure nocturn per als joves”

Carmen Zapata

Entrevista a Carmen Zapata, comisionada de la nit de l'Ajuntament de Barcelona 

Carmen Zapata, a la galeria gòtica del Ajuntament, fotografiada des de la finestra del seu despatx a l’edifici vell de la Casa Gran

Xavi Jurio

Carmen Zapata (Barcelona, 1963) es va convertir en comissionada de la nit l’11 de novembre després d’una llarga trajectòria com a promotora cultural i 18 anys a la gerència de l’ Associació de Sales de Concerts de Catalunya ( Assac). Aquests mesos s’ha reunit amb multitud d’entitats, associacions de veïns i empreses relacionades amb la vida nocturna, cosa que li ha permès posar damunt la taula les primeres propostes d’actuació en un àmbit en què no és gens fàcil evitar el xoc d’interessos.

Barcelona segura

Crearem itineraris segurs amb una il·luminació especial i reforçada”

Quina és la feina d’una comissionada de la nit?

Tenir una visió global de tot el que passa a la nit perquè es puguin fer les accions pertinents amb més pragmatisme i agilitat. Mediar entre els que volen exercir el dret al lliure accés a la cultura i al lleure i els qui tenen dret al descans, buscar l’equilibri entre aquestes dues velocitats que coexisteixen a la ciutat.

Quins són principals problemes de la nit de Barcelona?

El que afecta més la convivència són els fluxos de persones. No hi ha una molèstia directament causada per l’activitat, sinó per les persones que es concentren al carrer. Això requereix una gestió molt específica, que passa per reforçar els dispositius de mediació nocturna, per tenir itineraris segurs i un mapa de calor de la mobilitat que permeti evacuar ràpidament les zones on es concentra més gent. És una de les mesures que aplicarem: provar de dissoldre com més ràpid millor la gent que es concentra a la sortida dels locals.

Em sembla difícil fer compatible el dret al descans amb el de gaudir de la nit

Barcelona té un 24% de joves entre els 18 i els 35 anys que necessiten determinades activitats. Crec que sí que hi ha fórmules per millorar la convivència. Proposem un reforç dels mediadors. No tenen un perfil policial. El que fan és recomanar, informar de les conductes incíviques, advertir que no es pot beure alcohol al carrer, que això que fan pot derivar en una multa... És necessària la corresponsabilitat, transmetre que, si no tens un bon comportament al carrer, en l’entorn dels restaurants, les terrasses, les discoteques, les sales de concert, els teatres, poses en perill totes aquestes activitats.

Moltes vegades la mediació no funciona i cal multar.

Aposto més pel civisme que pel punitivisme, però de vegades no queda cap més remei. Crec en mesures com ara tenir la ciutat més il·luminada, amb informadors. Ara el servei de mediació nocturna està format per sis persones, tres parelles per a tota la ciutat. Pel cap baix, triplicarem aquest servei.

Falten llocs que puguin satisfer les ganes o la necessitat d’esbarjo d’aquests joves?

Crec que sí que falten espais. Treballarem per veure en quines zones de la ciutat es podrien concedir llicències per ampliar l’oferta nocturna, una oferta de cultura, de joc, de competicions esportives. Tenim una llista enorme d’equipaments de proximitat: pavellons esportius, museus, biblioteques, centres cívics, casals de barri, de gent gran, de joves... Caldrà veure les necessitats de cada barri, fer propostes i avaluar els resultats dels programes pilot.

La nit de Barcelona és prou segura?

Barcelona és una ciutat segura, tot i que n’hi ha que ens intenten colar el missatge que som la ciutat més insegura d’Europa. Una de les nostres propostes són els itineraris segurs, amb una il·luminació especial i amb agents que no seran de la Guàrdia Urbana, sinó privats, perquè la Guàrdia Urbana ha d’estar preparada per a qualsevol emergència. I cal afegir-hi els mediadors nocturns, la mobilitat i el reforç en la il·luminació per tenir una ciutat cada vegada més segura.

Què prefereix, una zona que concentri bona part del lleure nocturn o certa dispersió?

La cultura ha de tenir ofertes de proximitat. En cada barri hauries de tenir la possibilitat d’anar a un concert, a ballar, a reunir-te amb els amics o a sopar. La concentració de locals provoca fluxos de persones i, per tant, més molèsties a l’espai públic.

En quina mena d’activitat pensa quan parla d’ampliar l’oferta nocturna?

Hi ha molts barris on es podria fer música, teatre, cinema o exposicions. Tenim quatre escoles superiors de música, tenim músics a cabassos. El que necessiten són escenaris, i els equipaments de proximitat poden ser aquests escenaris.

Ampliació o retallada dels horaris nocturns?

Hi ha una tendència internacional a reduir horaris. Veurem quant dura el vespreig. Nosaltres tenim el hàndicap de la jornada partida. Aquí és molt difícil fer concerts a les set de la tarda i després tenir temps de sopar i d’agafar el metro. Ara com ara no és possible, en cap cas no parlaria d’una reducció d’horaris al nostre país. Haurien de canviar molt les coses.

En transport públic s’ha de fer cap canvi? Allargar els horaris del metro?

El metro és un transport molt car. Analitzarem el mapa de calor de Barcelona amb totes les activitats nocturnes i superposarem el del NitBus per veure si l’oferta de transport respon a les necessitats de l’activitat nocturna.

Etiquetas
Mostrar comentarios
Cargando siguiente contenido...
OSZAR »