El president dels EUA, Donald Trump, continua fent servir l’aparador de la Casa Blanca per enriquir-se. Dijous va oferir un sopar de luxe al seu club de golf de Virgínia als 220 compradors principals de la seva criptomoneda, $Trump, que va llançar el 17 de gener, tres dies abans de prendre possessió. El mandatari va promocionar l’esdeveniment com la “invitació més exclusiva del món”, en què els premiats tindrien l’oportunitat de coneixe’l, i no va amagar que l’objectiu era revaloritzar la seva moneda, fet que ha propiciat acusacions de corrupció, també per la influència que han pogut exercir sobre ell els multimilionaris assistents.
En total, els guanyadors s’han gastat 394 milions de dòlars en la volàtil memecoin , i la majoria han perdut diners, segons la companyia Nansen. Tot i que la seva identitat era majoritàriament desconeguda, pel caràcter anònim del mercat cripto, els assistents es van desplaçar des de tot el món en avions per sopar amb Trump i, segons van explicar alguns a The New York Times , influir en les seves decisions polítiques i en la seva política financera.
El president dels Estats Units ha normalitzat l’ús del poder per al seu enriquiment personal
La majoria dels convidats eren estrangers, malgrat que és il·legal, segons la llei nord-americana, que els estrangers aportin diners a campanyes polítiques. Entre ells hi havia Justin Sun, un multimilionari xinès que dirigeix la plataforma cripto Tron, i que el 2023 va rebre una demanda de la Comissió de Borsa i Valors per les seves presumptes activitats fraudulentes, que es va retirar al febrer, ja durant el mandat de Trump.
Sun ha invertit més de 40 milions de dòlars en la criptomoneda del president, cosa que l’ha convertit en el comprador més important. Ell, com la resta dels 25 principals inversors, va rebre un premi doble, “una recepció exclusiva abans del sopar amb el vostre president favorit”, segons la pàgina web en què es promocionava l’esdeveniment. Després d’allotjar diplomàtics estrangers als seus hotels i reunions del G-7 al seu resort de Doral; de vendre bíblies, sabatilles, gorres i samarretes amb el seu nom; de ser acusat de manipular el mercat financer a favor seu mitjançant els seus vaivens aranzelaris; d’acceptar el regal de la corona qatariana d’un Boeing 747 valorat en 400 milions de dòlars per al seu ús presidencial i personal, o de fer un lucratiu viatge de negocis als països del golf Pèrsic, camuflat de visita d’ Estat, ja sembla normalitzat l’ús que fa Trump del poder per al seu enriquiment personal.
Però l’esdeveniment va topar igualment amb protestes i manifestants que alçaven pancartes en què definien Trump com l’“estafador en cap”, en què l’acusaven de “ criptocorrupció”, denunciaven la “cleptocràcia” de què fa olor la seva presidència o li recordaven que “els Estats Units no estan en venda”. Segons la plataforma CoinMarketCap, que fa un seguiment de “criptomonedes mem” com la de l’ inquilí de la Casa Blanca, $Trump ha tingut una enorme volatilitat des que va sortir al mercat fa quatre mesos, el seu pic màxim ha estat un valor de 45,47 dòlars per criptomoneda, i el seu valor mínim, 7,54 dòlars.
Com sol passar amb aquest tipus de criptoactius, el valor es va disparar els primers dies, però es va acabar desplomant, just després de la investidura de Trump, i va arruïnar els inversors més ingenus. La moneda es va tornar a disparar més d’un 50% el dia que Trump va anunciar l’“exclusiu” esdeveniment, i des de llavors s’ha estabilitzat.