Els estudiants catalans tenen més difícil accedir a Medicina que els d'altres comunitats

Sanitat

Els col·legis de facultatius ultimen una proposta per millorar la igualtat d'oportunitats

Estudiantes de Medicina realizando unas clases prácticas en una imagen de archivo

Estudiants de Medicina fent unes classes pràctiques 

Xavier Cervera

Quatre de cada deu nous estudiants de Medicina a les universitats catalanes provenen d'altres comunitats autònomes, sobretot pel fet que disposen de millors notes d'accés al grau. Preocupats perquè molts d'aquests estudiants, amb la carrera finançada per Catalunya, aniran a exercir a altres territoris en un context d'escassetat de facultatius, els col·legis de metges estan treballant en una proposta perquè l'accés als graus que exigeixen notes més altes sigui més just i equitatiu des del punt de vista territorial.

Les vuit facultats de Medicina de Catalunya, sis de públiques i dues de privades, ofereixen poc més de 1.200 places per a una demanda que ha incrementat els darrers anys i se situa al voltant de 5.000 sol·licituds d'estudiants en primera opció. Com més nota, més possibilitats d'aconseguir plaça, i en aquest punt la disparitat territorial és ben cridanera.

Gairebé 4 de cada 10 estudiants de Medicina a Catalunya provenen d'altres territoris; a Lleida i Tarragona són majoria

Segons dades del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, el percentatge d'excel·lents en la nota d'accés a grau corresponents al 2024 oscil·la entre el 20% d'excel·lents dels estudiants de Múrcia i el 6,4% dels de les Illes Balears. Els primers tindran més possibilitat d'accedir a carreres, com la de Medicina, que exigeixen les notes de tall més altes. Extremadura (19,6%) i Astúries (17%) segueixen Múrcia com regions amb més excel·lents. Per sota, Catalunya (6,7%), Comunitat Valenciana (9,8%) i País Basc (10,3) precedeixen les Balears com territoris amb menys notes excel·lents.

“Fa molt de temps que estem preocupats per aquest tema, hi ha moltíssims alumnes de Catalunya que es queden a les portes d'entrar en Medicina i altres carreres d'alta demanda”, explica Josep Vilaplana, president de l'escola de Girona i dirigent del Consell de Col.legis de Metges de Catalunya. Val a dir que prop del 70% dels estudiants de Medicina de les universitats de Lleida i Rovira i Virgili (Tarragona) provenen d'altres territoris.

Una clase en la Facultad de Medicina de la UMH.

Classe en una Facultat de Medicina 

UMH

Segons el Consell, la gran disparitat de notes altes entre comunitats no reflecteix el nivell de preparació o saviesa dels estudiants. És conseqüència de factors com les variacions existents en el batxillerat, els criteris d'avaluació, les diferents proves de selectivitat i la diversitat de correccions.

El Departament de Recerca i Universitats argumenta que els estudiants catalans tenen més dificultats per obtenir notes competitives perquè les proves d'accés a la universitat són diferents. Tot i això, opera un sistema de districte únic a l'hora d'elecció de centre. El Consell de Col.legis de Metges va proposar al seu dia de reservar el 70% de les places de Medicina per als estudiants dels instituts catalans, mesura que ara troba que és inviable pel rebuig de les majories polítiques a qualsevol alteració del districte únic universitari.

El 20% dels estudiants de Múrcia tenen excel·lent per accedir a un grau; a Catalunya, el 7,1%

Així, els col·legis de metges i les universitats catalanes estan ultimant una proposta, que han treballat durant mesos, perquè el sistema d'accés als estudis que exigeixen notes més altes sigui “més just i equitatiu per afavorir la igualtat d'oportunitats”, afirma Vilaplana. Pretenen articular una fórmula per corregir els biaixos en les notes que es deriven de les diferències en el batxillerat i les proves de selectivitat entre les diferents autonomies.

Lee también

El 69% de los médicos residentes se plantean irse de Catalunya al acabar la formación

Antoni López Tovar
Horizontal

Perquè l'impacte negatiu de la situació formativa actual en el sistema sanitari català és evident. D'una banda, Catalunya està finançant la formació de milers de metges que no exerciran mai en aquesta comunitat. De l'altra, hi ha un dèficit de facultatius en algunes especialitats que es cobreix a base de més hores de feina i de metges extracomunitaris. N'hi ha que no són especialistes, d'altres triguen anys a poder homologar l'especialitat.

Mostrar comentarios
Cargando siguiente contenido...
OSZAR »