Al llarg dels set anys que fa que és al capdavant de la Reserva Federal (Fed), Jerome Powell sempre s’ha mostrat cavallerós, gens polemista i encara menys busca-raons.
La seva actitud educada no significa, però, una rendició, i ahir va defensar que la Fed deixés els tipus d’interès sense canvis, malgrat el setge del president dels Estats Units, Donald Trump, per forçar una rebaixa que disminueixi l’impacte de la seva política aranzelària.
“La incertesa sobre les perspectives econòmiques ha augmentat encara més”, va remarcar el comunicat de la Fed. “Creixen els riscos per als dos mandats, que pugi l’atur i es dispari la inflació”, va afegir. “Estarem preparats per fer ajustos en la política monetària si emergeixen perills que vagin contra els objectius de la Reserva Federal”, va destacar.
Aquesta decisió, ben acollida per Wall Street, significa que, des del gener, coincidint amb el canvi de govern, el Banc Central dels Estats Units manté per tercera vegada consecutiva la pausa en el preu dels diners, en el nivell del 4,25%-4,50%.
La taxa és un punt de referència per a tot, des de préstecs per a cotxes o personals fins a les targetes de crèdit.
Powell assegura que l’economia continua sòlida però que encara no pot precisar l’efecte dels gravàmens
Era la decisió per la qual apostaven els analistes, en aplicació de la política descrita per Powell a la roda de premsa d’“esperar i veure”, que hi hagi claredat sobre com evoluciona la guerra comercial llançada per Trump amb els seus aranzels recíprocs a gairebé un centenar de països, ara ajornats fins al juliol, en espera de negociacions. Però continuen vius al 145% per a les importacions de la Xina, que va replicar amb un 125% als productes que arriben dels EUA, amb efectes que es comencen a notar en el sentiment dels ciutadans.
Perquè, va subratllar Powell, l’economia continua sòlida. “Estem en bona disposició d’esperar, no hem de córrer”, va dir per explicar la resolució de la Fed. “Si es mantenen els grans augments d’aranzels que s’han anunciat, això generarà una pujada de la inflació, una desacceleració del creixement econòmic i un augment de l’atur”, va vaticinar. “Però hi ha moltes coses que no sabem del sotrac dels gravàmens. Hem de ser pacients”.
Per això, “no podem ser preventius”, en contrast amb el problema que es va observar fa un any respecte a una incipient fragilitat que va portar a tres increments dels tipus d’interès. Això és el que marca la diferència amb la repetida sol·licitud de Trump d’abaratir els diners.
“Aquestes peticions no afecten la nostra feina”, va assenyalar Powell. “Sempre considerarem les dades econòmiques sobre perspectives i equilibrar els riscos”, va prosseguir. I va declinar amb un “no tinc res més a afegir” la pregunta sobre la idea de fer-lo fora del càrrec.
Com a auguri, ni els inversors ni els analistes esperen que a la reunió del juny hi hagi un canvi en l’actitud de la Fed, sinó que caldria esperar fins a la cita del juliol, i així sembla que es va apuntar ahir.
La Fed justifica no fer canvis perquè hi ha el risc que l’atur i la inflació es disparin
Els governadors de la Reserva Federal eren davant aquesta reunió de dos dies del maig amb una contracció del producte interior brut el primer trimestre de l’any, amb un 0,3% de declivi, i una caiguda de la confiança empresarial i dels consumidors com a elements a favor d’una retallada dels tipus, mentre que un mercat laboral encara fort, una inflació per sobre de l’objectiu del 2% i la perspectiva d’un increment per l’impacte aranzelari com a elements per no tocar res de moment. En les dues opcions, el risc per les polítiques de Trump es fa molt més latent i va propiciar aquesta resposta de prudència del banc central.
“Encara no veiem efectes, veiem gent amoïnada per la inflació, però l’economia continua en bona forma”, va remarcar.