El pantà de Siurana (Priorat), a la conca hidrogràfica de l’ Ebre, podrà tornar a transvasar aigua cap a l’embassament de Riudecanyes (Baix Camp), en una altra conca i en una altra comarca, si es compleixen diversos condicionants, un cop superada la fase més crítica de la sequera. L’ Agència Catalana de l’Aigua (ACA) va donar llum verda ahir a poder tornar a derivar una part de l’aigua, cosa que no passa des de fa més de dos anys perquè la falta de pluges va arribar a buidar el pantà de Siurana, com va passar amb Riudecanyes. Al Priorat hi ha unanimitat en contra del transvasament: ajuntaments, agricultors, empreses turístiques o viticultors.
El transvasament des de Siurana a Riudecanyes serà d’1,03 hectòmetres cúbics ( hm³) d’aigua. L’ACA planteja una reserva d’1,8 hm³ a l’embassament de Siurana “per garantir el proveïment de manera plurianual de tots els municipis que depenen d’aquest pantà”, confirmen fonts de l’ACA. Actualment, el pantà de Siurana, amb capacitat per a 12,2 hm³, només té emmagatzemats 3,14 hm³, el 25,7% de la capacitat total.
El permís per enviar 1,03 hectòmetres d’un embassament que està al 25% de la capacitat revolta el Priorat
L’ACA va dibuixar el nou escenari en la comissió de desembassament del Siurana, reunida ahir després de més de dos anys de no poder plantejar cap derivació d’aigua perquè era inviable. No hi havia aigua disponible.
No hi va haver unanimitat ahir entre les diferents parts amb veu i vot a la comissió, tot i que és l’ACA qui tindrà l’última paraula. El grup ecologista Gepec hi va votar en contra, mentre que Unió de Pagesos (UP) es va abstenir perquè defensa que l’aigua del pantà de Riudecanyes només sigui per a ús agrícola, i “no per a empreses o ajuntaments que tenen fonts alternatives de proveïment”. Centenars d’arbres fruiters i avellaners han mort al Baix Camp per la sequera els últims dos estius.
L’Ajuntament de Reus, que va contribuir a finançar les obres del pantà de Siurana, té dret a fer servir l’aigua de Riudecanyes, tot i que no n’ha utilitzat per la sequera. Però no hi vol renunciar. “No volem que es transvasi cap litre d’aigua fins que el pantà de Siurana estigui com a mínim al 60% de la capacitat”, diu Andreu Escolà, del Gepec. Això significaria que l’embassament del Priorat hauria d’emmagatzemar uns 7 hm³, més del doble que ara. La Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes, el principal usuari, no farà valoracions fins avui, després de reunir ahir al vespre els regants. Està en joc el reg de l’estiu.
“Els pròxims dies s’estudiaran les observacions que han presentat les diferents parts i es publicarà una resolució al DOGC”, va confirmar l’ACA. També s’estableix una reserva mínima de 0,97 hm³ al pantà de Riudecanyes per garantir el proveïment a la població i evitar restriccions per la mala qualitat de l’aigua. Amb menys de la meitat de capacitat que Siurana, Riudecanyes està pràcticament al 60%, amb 3,18 hm³, gairebé la mateixa quantitat d’aigua que al pantà del Priorat, molt més gran.