Ahir moltes parròquies romanes van acollir alguns dels electors que, d’aquí dos dies, entraran al conclave per elegir el nou papa. És un costum que es repeteix i que ha implicat molts, tot i que no pas tots, dels anomenats papables .
A una església de Torrevecchia, a la perifèria occidental de Roma, va arribar al matí Timothy Dolan, el cardenal dels Estats Units considerat líder de l’ala més tradicionalista i avalat obertament per Donald Trump. Entre selfies i salutacions dels fidels, va haver de respondre a preguntes sobre el fotomuntatge del president dels Estats Units vestit de papa, difós pels canals oficials de la Casa Blanca. Pel que sembla sense incomoditat, Dolan va criticar l’ ocurrència del seu partidari: “Ha ficat la pota”.
El moviment del líder dels cardenals del sector conservador: Trump “ha ficat la pota”
Encara que no figura entre els papables , tots coneixen el seu pes dins de l’ala opositora al papa Francesc. Llavors, què l’impulsa ara a distanciar-se de Trump? Molts a la cúria romana creuen que és pura tàctica: a ningú no li convé ara assumir o acceptar una intromissió tan basta que podria ser contraproduent per al camp tradicionalista.
En aquest context, no sorprèn que els atacs més ferotges, a més d’adreçar-se contra el “favorit”, Pietro Parolin, se centrin en Robert Francis Prevost, el cardenal dels Estats Units –no trumpista– que el sector conservador considera el més insidiós. També l’extrema dreta europea, incloent-hi l’espanyola, ha posat la seva mirada en ell. El lloc Infovaticana . es, d’orientació ultraconservadora i fundat per Gabriel Ariza, ha rescatat aquests dies les acusacions d’encobriment d’abusos sexuals contra Prevost durant el seu temps a Chiclayo (Perú). No s’ha limitat a esmentar-les, sinó que ha publicat un extens expedient de 40 pàgines en PDF titulat “ Cas Prevost”. “Les acusacions –es llegeix al web– inclouen haver traslladat sense restriccions sacerdots denunciats, haver omès obrir investigacions i haver pressionat les víctimes per guardar silenci”.
Des de fa temps, la diòcesi que va dirigir Prevost ha assenyalat que aquestes denúncies s’han d’interpretar en relació amb la destitució –presentada com a renúncia– de José Antonio Eguren, arquebisbe de Piura (Perú) i membre destacat del Sodalicio de Vida Cristiana, un moviment dissolt per decisió del papa Francesc, acusat de funcionar com una “secta” i en què es van cometre abusos de tota mena i es van dur a terme maniobres financeres opaques.
L’ofensiva contra Prevost està liderada per Ricardo Coronado, canonista actiu a Colorado Springs, especialment vinculat a Alejandro Bermúdez, periodista i figura clau en els vincles entre el Sodalicio i certs sectors eclesiàstics conservadors dels Estats Units.
Ara per ara, la batalla és dels Estats Units.