La física de l’economia

Opinió

L’empresa Arcusin de Vila-sana (Pla d’Urgell) no és tan diferent d’Apple, de Cupertino (Califòrnia). Ambdues estan ubicades al Far West dels seus respectius països, ambdues es dediquen a la manufactura i ambdues exporten la seva maquinària a tot el món. Arcusin, maquinària agrícola; Apple, electrònica de consum.

Les similituds no acaben aquí: davant la incertesa que provoca la política de Trump en matèria aranzelària, ambdues han adoptat estratègies d’exportació preventiva.

La incertesa fa que l’economia dels EUA sigui viva i morta alhora

El mercat dels EUA representa el 50% del volum de negoci d’Arcusin. L’empresa lleidatana ja havia accelerat l’enviament de vaixells carregats de maquinària en previsió a la implantació d’aranzels, que va paralitzar quan es van fer efectius. Però la política io-io de Trump va obrir una finestra d’oportunitat divendres amb la moratòria de noranta dies en l’aplicació; Arcusin ha aprofitat per enviar més vaixells per poder així mantenir preus a un any i mig vista. Mentre llegiu aquestes línies, la maquinària de Vila-Sana és en un punt indeterminat de l’Atlàntic.

Per la seva banda, Apple ha adoptat una estratègia similar. La darrera setmana de març va transportar cinc avions amb 600 tones d’iPhones des de l’Índia cap als EUA per evitar els aranzels que va imposar Trump el 2 d’abril. Com Arcusin, Apple esperava poder mantenir els preus al mercat dels EUA el màxim de temps. Però això era quan els aranzels a la Xina eren del 54%, i a l’Índia, del 26%.

Avui –ara, mentre escric aquestes línies–, els aranzels amb la Xina ja són al 145% i els de l’Índia estan en mora­tòria. Per això Apple havia aprofitat aquesta finestra d’oportunitat; un iPho­ne 16 Pro Max amb 256 GB de memòria, que avui costa 1.199 dòlars, podria arribar als 2.000, un increment del 66%. Bé, això seria així si Trump no hagués aixecat al darrer moment els aranzels a xips, dispositius mòbils i ordinadors. Se’m fa tan difícil saber on som i cap on anem que he hagut de reescriure aquest paràgraf un parell de cops perquè ja havia quedat obsolet.

El principi d’incertesa de Heisenberg estableix que no podem saber simultàniament i amb precisió absoluta la posició i la direcció d’una partícula: com més precisament en mesurem una, menys sabrem de l’altra. És per això que entendre la situació actual de l’economia dels EUA i predir-hi l’efecte de la guerra comercial és impossible; si intentem mesurar on som, perdem de vista cap on anem. I a l’inrevés.

L’aposta més segura és apel·lar al gat de Schrödinger, aquell de l’experiment mental en què, fins que no obrim la capsa on hi ha un gat amb un pot de verí, el gat és viu i mort alhora. Crec que això és l’únic que podem dir de l’economia actual dels EUA, que és viva i morta alhora.

Etiquetas
Mostrar comentarios
Cargando siguiente contenido...
OSZAR »