Setze periodistes i escriptors han participat tota la setmana en el primer taller periodístic que la Fundación Gabo –creada pel Nobel per fomentar el periodisme ètic i de qualitat– ha celebrat a la ciutat on l’autor de Cent anys de solitud va viure entre el 1967 i el 1975 i a la qual no va deixar mai d’assistir. Sota la direcció del mexicà Juan Villoro, els talleristes s’han endinsat en aspectes com l’equip de música i els discos que Gabo tenia al seu apartament de Sarrià; la figura de Ramon Vinyes, el savi català; el llançament de la seva novel·la pòstuma, En agosto nos vemos... o altres qüestions com els nòmades digitals a Barcelona; una comunitat d’amics formada en un retard aeri; o l’impacte que la Biblioteca García Márquez –seu de la trobada– ha tingut al barri de Sant Martí, entre d’altres temes.
En col·laboració amb Biblioteques de Barcelona, hi ha hagut taules rodones sobre qüestions com la relació del Nobel amb la ciutat, els escenaris de la crònica o el tipus de periodisme que necessita la democràcia, amb ponents com Pilar Calderón, Josep Ramoneda, Eileen Truax, Olga Merino o Txell Feixas.
“Barcelona va ser un lloc important per a Gabo i no hi ha res més natural que ser-hi presents”
Daniel Marquínez, director de projectes especials de la fundació, afirma que “Barcelona va ser un lloc important per a Gabo i no hi ha res més natural que ser-hi presents, cada vegada més; de cara al seu centenari, el 2027, seria ideal poder celebrar-lo amb un acte d’envergadura, i hi estem treballant”.